O udruzi

12.07.2021.

Pregled tjedna s Ivanom Jurićem: 5.-11.7.2021.

Svi važniji svjetski događaji od 5. do 11. srpnja 2021. godine koji bi se jednog dana mogli naći na kvizu

Pregled tjedna s Ivanom Jurićem: 5.-11.7.2021.

SPORT

  • Hokejaši kluba Tampa Bay Lightning drugu godinu zaredom osvojili su Stanley Cup pobijedivši momčad Montreal Canadiens. Trofej Conn Smythe za MVP-ja doigravanja dobio je vratar Tampe, Andrej Vasilevskij.
  • Argentina je pobjedom 1:0 nad Brazilom u finalu Copa Americe osvojila svoje prvo veliko natjecanje nakon 28 godina. Lionel Messi time je osvojio prvi trofej u nacionalnom dresu te je proglašen igračem turnira. Ovo je 15. put da je Argentina pobijedila na Copi, čime se izjednačila s Urugvajem.
  • U Wimbledonu, Novak Đoković obranio je naslov pobijedivši u finalu Mattea Berrettinija. To je njegov 20. Grand Slam, čime se izjednačio s Federerom i Nadalom po broju titula. U ženskoj konkurenciji, naslov je osvojila Ashleigh Barty porazviši u finalu Karolinu Pliškovu. U finalu muških parova, Mate Pavić i Nikola Mektić nadigrali su Granollersa i Zeballosa, što im je prva zajednička Grand Slam titula.
  • Dustin Poirier pobjednik je trilogije nakon što je dva puta u pola godine pobijedio Conora McGregora koji je na kraju prve runde slomio nogu, zbog čega nije mogao završiti borbu te je Poirier slavio tehničkim nokautom.
  • Italija je pobijedila Englesku na jedanaesterce u finalu Eura. Igračem turnira proglašen je talijanski vratar Gianluigi Donnaruma, a titulu najboljeg strijelca ponio je Cristiano Ronaldo s pet postignutih golova. Isti broj golova postigao je i Čeh Patrik Schick, ali je Ronaldo upisao i jednu asistenciju, što je bio presudan kriterij.
  • Fran Bonifačić postavio je novi hrvatski rekord u desetoboju skupivši 7.760 bodova na U-23 Europskom prvenstvu, čime je srušio 38 godina star rekord koji je postavio Joško Vlašić na Prvenstvu Balkana u İzmiru.

 

POLITIKA

  • U atentatu je ubijen predsjednik Haitija Jovenel Moïse. 
  • Isaac Herzog izabran je za novog predsjednika Izraela.
  • Nakon što mu je prošli tjedan u parlamentu izglasano nepovjerenje, Stefan Löfven ponovno je izabran za premijera Švedske.

 

ZNANOST

  • Kineske vlasti objavile su da veliki pande nisu više na popisu ugroženih životinja, ali su i dalje ranjive. Nova klasifikacija dolazi pet godina nakon što je Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) napravila istu klasifikaciju.


LIFESTYLE

  • Rimac Automobili i Bugatti Automobiles udružili su se u novu kompaniju – Bugatti Rimac – u suradnji s Porscheom i Volkswagen grupom. Rimac grupa bit će većinski dioničar s udjelom od 55 %, dok će Porsche zadržati postojeći udjel od 24 % u Rimac grupi i steći udjel od 45 % u novoj kompaniji Bugatti Rimac d.o.o. Mate Rimac bit će na čelu nove kompanije te će kao glavni izvršni direktor Rimac grupe voditi i Bugatti Rimac i novu tvrtku Rimac Technology, a sjedište i sav razvoj za oba brenda bit će u Hrvatskoj.
  • Letjelica VSS Unity britanskog poduzetnika i milijardera Richarda Bransona uspješno se vratila na Zemlju nakon probnog leta do ruba svemira. Radilo se o prvom letu Bransonove tvrtke Virgin Galactic s potpunom posadom, a jedan od članova bio je sâm Branson, čime je postao druga najstarija osoba u svemiru nakon Johna Glenna.


FILM I TV

  • Preminuo je Dilip Kumar, indijska glumačka ikona i jedan od najuspješnijih glumaca u Bollywoodu koji drži rekord s najviše nagrada Filmfare za najboljeg glumca (što je poslije izjednačio Shah Rukh Khan), a ujedno je bio i inauguralni dobitnik nagrade.
  • Preminuo je Richard Donner, redatelj filmova kao što su The Omen, Superman s Christopherom Reevom, The Goonies, Scrooged i sva četiri dijela Smrtonosnog oružja.
  • Preminuo je Vladimir Menšov, redatelj filma Moskva suzama ne vjeruje koji je dobio Oscar za najbolji strani film 1981. godine.
Tagovi