O udruzi

20.07.2021.

Pregled tjedna s Ivanom Jurićem: 12.-18.7.2021.

Svi važniji svjetski događaji od 12. do 18. srpnja 2021. godine koji bi se jednog dana mogli naći na kvizu

Pregled tjedna s Ivanom Jurićem: 12.-18.7.2021.

SPORT

  • Uz godinu odgode zbog virusa COVID-19, Goran Ivanišević postao je prvi Hrvat koji je ušao u Međunarodnu tenisku kuću slavnih u Newportu. Uz njega je kao predstavnica generacije 2020. ušla Conchita Martinez, dok su predstavnici generacije 2021. Lleyton Hewitt te tenisačice pokreta Original Nine.
  • Golfer Colin Morikawa osvojio je 2021 Open Championship u svome prvom nastupu na tom natjecanju, čime je ponovio uspjeh s 2020 PGA Championshipa kada je kao debitant osvojio natjecanje.
  • Nakon što je 2020. u dobi od 11 godina postao prvi skejter koji je na vertikalnoj rampi uspio izvesti skok od 1080° srušivši pritom rekord Tonyja Hawka, Guy Khuri ponavljanjem istog skoka postao je najmlađa osoba koja je osvojila zlatnu medalju na natjecanju X Games.
  • Slovenski biciklist Tadej Pogačar drugi je put zaredom osvojio Tour de France te tako postao najmlađi biciklist kojem je pošlo za rukom osvojiti dva naslova. Pogačar je također jedini biciklist koji je uspio osvojiti žutu, točkastu i bijelu majicu dvije godine zaredom.


FILM

  • Francuska redateljica Julia Ducournau filmom Titane postala je druga žena koja je dobila Zlatnu palmu festivala u Cannesu i prva koja ju je dobila samostalno (1993. godine Jane Campion podijelila ju je s Chenom Kaigeom).
  • Hrvatska redateljica Antoneta Alamat Kusijanović filmom Murina postala je prva hrvatska dobitnica nagrade Zlatna kamera, koju se dodjeljuje za najbolji debitantski film.


POLITIKA

  • Nepalski političar Sher Bahadur Deuba odlukom Vrhovnog suda u Nepalu postao je novi premijer te države. Iako je KP Sharma Oli odlukom predsjednice Bidhyae Devi Bhandari u svibnju 2021. dobio treći mandat, njegova uloga u predsjedničinu raspuštanju Predstavničkog doma nepalskog parlamenta okarakterizirana je neustavnom, zbog čega je 12. srpnja došlo do nove promjene vlasti.


ZNANOST

  • Objavljen je izvještaj o projektu Pegaz koji je na inicijativu organizacija Amnesty International i Forbidden Stories istraživalo 17 medijskih organizacija. Istraživanje je razotkrilo da je izraelska cyberarms-tvrtka NSO Group instalirala spyware, tj. trojanskog konja, na više od 50.000 mobitela koji pripadaju „osobama od interesa“, pri čemu nije ograničila uporabu programa samo na vlade koje ga upotrebljavaju u borbi protiv terora i kriminala.
Tagovi